Az amerikai kőris a Bodrogzugban
2019. 04. 19.

A Bodrogköz ártéri területein a természetvédelmi feladatok közé tartozik az agresszíven terjedő idegenhonos fajok elleni küzdelem is. Az amerikai kőris ártéri erdeinkben jelent veszélyt, hiszen az őshonos fafajokat kiszorítja, és szinte lehetetlenség kiirtani.

Az inváziós fajok olyan agresszíven terjedő növények, amelyek szándékos betelepítéssel, vagy véletlen behurcolással kerültek Magyarországra. Ezek a fajok tehát a magyar flórától idegenek, jelenlétük nem kívánatos, és gyakran hazai fajok rovására terjeszkednek, a természetes élőhelyeket is veszélyeztetve. Az árterek különösen fertőzöttek ezekkel a fajokkal, a jó tápanyagellátottság és az árvizek magterítő tevékenységének köszönhetően.

Az amerikai kőrist az 1900-as évek elején kezdték tervszerűen betelepíteni az ártéri erdőkbe az őshonos magyar és magas kőrisnél ugyanis kedvezőbbnek vélték növekedési erejét és a kórokozókkal szembeni ellenálló képességét. Mialatt gazdasági jelentősége fokozatosan csökkent, egyre nagyobb problémát jelentett megállíthatatlan terjedése, és az őshonos kőris fajokat fokozatosan kiszorította ártéri erdeinkből. A problémát fokozza, hogy az amerikai kőris ellen nem létezik hatékony védekezési mechanizmus. Kivágását követően ugyanis rendkívül jól sarjad, csak a vegyszeres kezelés lehet hatékony eszköz a kiirtásában, azonban ez a módszer az ártereken további problémákat vet fel.